Frodo S postavil absolutni rekord na srednjo distanco: 1:12,9

Padel je nov slovenski kasaški rekord na srednjo distanco.

Padel je nov slovenski kasaški rekord na srednjo distanco. Postavil ga je 4-letni Frodo S iz hleva Slanovih iz Bolehnečicev.

Frodo S je po taktično težki dirki iz druge vrste v finalu V75 na Solvalli končal kot 4. Zmagal je prvi favorit Don Fanucci Zet s časom 1:12,5, drugi je bil Velvet Limelight, za las pa se je na tretje mesto v finišu pred Froda, ki je v ciljni ravnini bil za trenutek tudi na meji galopa, vmešal še Rackham.

Marko Slana: Presrečni smo

Frodo je s sijajnim časom 1:12,9 tako postavil nov slovenski rekord na srednjo distanco in postal prvi slovenski konj, ki se je na srednjo distanco spustil pod mejo 1:13,0! Prejšnji rekord je znašal 1.13,3, dosegla pa ga je kobila Jopi pred slabim letom.

Večdesetletno rejsko delo družine Slana je s tem doseglo nov vrhunec. Marko Slana nam je zaupal, da so zelo ponosni. "Presrečni smo, da je dokazal, da je šampion. Z nekaj sreče v dirki bi lahko še bolj dihal za ovratnik šampionu," je dejal in dodal, da nov Frodov uspeh že slavijo.

Silovit tempo in smola v dirki

Tempo dirke je bil sicer silovit: prvih 250 metrov šla dirka 1:05,1, prvih 500 metrov 1:08,7, po prevzemu vodstva pa je kasnejši zmagovalec prvi kilometer odtekel v 1:11,4.

Frodo S je po odličnem startu iz druge vrste zasedel tretjo notranjo pozicijo, kasneje pa po prevzemu vodstva Don Fannuci Zeta to pomenilo četrti par. Na kontra ravnini pred ciljem se je voznik Björn Goop pomaknil na drugo linijo, a žal ravno za konja Gardner Shaw, ki je le nekaj trenutkov kasneje popustil najbolj izmed vseh v dirki. Tako je šele sredi zadnjega ovinka Frodo našel svoj prostor za napad po tretji liniji in v ciljni ravnini prehitel večino sokonkurentov ter za las ostal brez podiuma.

Četrto mesto znaša 27.500 švedskih kron (dobrih 2600 evrov).

Video: https://www.atg.se/video/archive/497017925313/vinnare_2020-05-30_5_6

Rezultati: https://sportapp.travsport.se/race/raceday/ts584588/results/6

Vsem zaslužnim iskrene čestitke!