Lahko Propulsion ostane brez zmage v Elitloppetu?

Kmalu po veliki zmagi devetletnega šampiona Propulsiona, ki mu je v petem nastopu le uspelo osvojiti prestižni Elitloppet, je zaokrožila novica, da je švedskim kasaškim oblastem ostal skrit podatek o opravljeni nevrektomiji (blokada ali prerez živcev) na obeh Propulsionovih prednjih nogah, še preden je bil kot 4-letnik uvožen v Evropo.

Poseg, ki je v Severni Ameriki dovoljen, je v Evropi namreč prepovedan, zato se poraja vprašanje, kako bo odreagirala švedska kasaška zveza. Nekateri ugibajo, da lahko Propulsion ostane brez zmage v Elitloppetu, v skrajnem primeru celo brez vseh uvrstitev v Evropi.

Propulsion je pri treh in štirih letih čez lužo opravil 21 štartov, 8-krat zmagal in zaslužil dobrih 86.000 dolarjev. V Evropi je nato v 79 nastopih zmagal še 39-krat in zaslužil še krepko več kot 3 milijone evrov.

Trener Daniel Reden, ki Propulsiona trenira vse od njegovega prihoda v Evropo, je v odzivu dejal, da je za informacijo prvič slišal s strani zveze pred enim letom in da ga je šokirala. "Povedal sem jim, da mi to zveni neverjetno, da jaz kot trener za to ne bi vedel," pravi in trdi, da je konja pregledal veterinar, ki je zaključil, da je Propulsion 100-odstotno občutljiv na obe prednji nogi. "Vse konje, ki jih pripeljemo iz Amerike pregledajo veterinarji in neverjetno se mi zdi, da bi vsi moji veterinarji zgrešil nekaj takega," meni.

Za švedske medije se je odzval tudi odvetnik švedske kasaške zveze Göran Wahlman in dejal, da bodo zadevo podrobneje preučili. Dodal je, da je bil Propulsion pregledan pred letom dni, a da je indic, ki se je pojavil tokrat, dovolj kredibilen, da bodo zadevo znova vzeli pod drobnogled.

Novico je prvi objavil norveški novinar Truls Pedersen, informacija o opravljenih posegih pa je bila vsa ta leta javno dostopna tako pri ameriški zvezi USTA kot pri kanadski Standarbred Canada.

Švedska zveza suspendirala Propulsiona

Po dveh dneh molka je nato švedska zveza sporočila, da je preiskava o Propulsionovi nevrektomiji v teku. Ker dobivajo veliko vprašanj v zvezi s plemenskim delom Propulsionove kariere, so pojasnili, da njegova plemenska licenca zaenkrat ostaja v veljavi, vse dokler ne bo končan postopek.

Tako za vsa njegova že rojena žrebeta in tista, katere kobile so že bile pripuščene letos, to ne bo imelo nobenih posledic.

Medtem so zaokrožili novi podatki, ki še dodatno obremenjujejo lastnike in švedsko zvezo. Po neuradnih informacijah, naj bi namreč bil podatek o nevrektomiji vpisan na izvozni certifikat, s katerim je bil Propulsion uvožen na Švedsko, kopija tega pa je bila poslana tudi na elektronsko pošto lastnika, ki je po švedskih pravilih odgovoren za to, da njegovi konji niso bili podvrženi takim posegom.

Porajajo se tudi vprašanja, kako je mogoče, da so na švedski zvezi kar dvakrat spregledali tako očitno informacijo. Prvič ob uvozu in drugič ob potrditvi Propulsiona za plemenjaka, ko so prav tako razpolagali z dokumenti, na katerih je bil poseg evidentno zapisan.

Posledice za Propulsionovo ekipo bi lahko bile hude - govori se o razveljavitvi vseh njegovih rezultatov v Evropi, s čimer bi lastniki morali vrniti več kot 3 milijone evrov prisluženih nagrad. Skoraj 600.000 evrov je Propulsion zaslužil tudi v Franciji, kjer je poseg prav tako strogo prepovedan, zato nekateri pričakujejo, da bodo Francozi sami sprejeli določene sankcije.

Vsekakor bo zanimivo počakati na končni epilog verjetno največje afere v zgodovini švedskega kasaštva.