V Krškem se začenja nova kasaška sezona

UROŠ PREDAN S SUZI KP DOSEGEL SVOJO PRVI ZMAGO V ITALIJI

Slovenske kasaške steze se letos zaradi epidemije novega koronavirusa odpirajo z dvomesečno zamudo. Prve kasaške nastope bomo tako dočakali na drugo junijsko nedeljo na hipodromu Brege pri Krškem – žal, zaradi še veljavnih ukrepov, brez gledalcev.

V prvi točki sporeda bo svoj debi opravilo kar pet kasačev: Don Saxo, Black Rock Glory, Rosie Glow, Onyx in Erotico. Najbolje je s kvalifikacijami opravil Don Saxo, sicer pa imata z nastopi največ izkušenj Novakovi Pjevačica Pelji Me in Pally, obe sta lani nastopili po štirikrat. Adele je doslej v treh nastopih zbrala eno drugo in eno tretje mesto, tri nastope pa ima tudi Lennon.

V drugi dirki so zbrani že izkušenejši kasači z zaslužkom do 2500 evrov. Med njimi je lani najbolj navduševal Rigill, ki je dosegel štiri zmage in postavil odličen čas 1:15,1. Nase je opozorila tudi Emma Dream, ki je ob eni zmagi dosegla tudi rekord 1:15,7. Mariposa Peška se vrača po letu dni premora, Sky, Ardnas in Briljantina Peška pa so redno nastopali, a prvo zmago še čakajo. Reno je v petih nastopih kot dveletnih zbral prav toliko tretjih mest, Laos pa se je lani pridno uvrščal na vsa nagrajena mesta, razen na najvišjo stopničko. Delikatesa se je svoje edine zmage razveselila na Krimu.

Tretja točka bo spopad konjev s kariernim zaslužkom do 6000 evrov. Omembe vredni so predvsem Michelle, ki je bila ob koncu leta, ki ga je zaključila s štirimi zmagami in rekordom 1:14,8, v sijajni formi, in Planet, ki je ob dveh zmagah iztekel rekord 1:15,6.

Dve zmagi je lani zbral tudi Dimitrij Vita, eno pa je zabeležil Lotmerk OZT in pokazal dobršno mero hitrosti.

Zarja Jam je pozimi solidno nastopala v Italiji in dodobra popravila svoje osebne znamke. V lanski sezoni je dober vtis pustil tudi Veneruso RG.

V četrti točki bo tekmovalo šest konj. Po daljši odsotnosti se vrača odlična Donina, ki je lani osvojila dve prvi mesti. Z enakim izkupičkom se lahko pohvali tudi Louise Luna, pa tudi Rucoea Spritz in Rikeli. Eno manj je dosegla Fauna V, kar pa nikakor ne zmanjšuje njenih možnosti v tokratni dirki. Zimzeleni Ares M je edini, ki lani ni izkusil slasti zmage v tej konkurenci.

V odprti dirki se bodo tekmovalci, osem njih, pomerili za pokal memorialne dirke Marjana Marsa. Prvič bomo na naših hipodromih videli Feather Sisu in Destiny AM, ob njima pa še kopico uveljavljenih imen slovenskih kasaških stez. Iz tujine se vrača domačin Samurai Be, ki je na italijanskih in švedskih ovalih zaslužil preko 90.000 evrov. Znova bo na startu tudi Udar's, ki je lani nadaljeval z zbiranjem zmag in jih ima v karieri že 14. Vila And Glory bo branila lansko zmago v tej dirki, po zimskem premoru pa se bo prvič predstavil tudi slovenski konj leta 2018 Didier Bleu, ki je lani dokončno uspešno presedlal v 'odprto partijo'.

Soncka je lani zbrala kar šest zmag, prav toliko zaporednih pa Krško prinaša Take Me Home, ki bo glede na trenutno formo verjetno prvi favorit. A zagotovo nas čaka izjemno hitra in izenačena partija!

Za konec bo 'kopita prekrižalo' še šest francoskih kobil. Med njimi je lanskoletna 5-kratna zmagovalka Elisa Gali, pa 4-kratna zmagovalka Estelle de la Dive in seveda druge, že uveljavljene stare znanke slovenskih hipodromov: Carlina Beko, Dame d'Amour, Eva de Bouere in Braise des Brouets.